Friday, May 11, 2012

MCQ Bacteriology: Laboratory Diagnosis of Bacterial Disease


  1. Which of the following bacteria is not a most common bacterial pathogen causing diarrhea?
    a. Shigella spp
    b. Salmonella spp
    c. Enterococcus faecalis
    d. Campylobacter
  2. Which of the following bacteria is rarely associated with Urinary Tract Infections?
    a. E.coli
    b.
    Enterobacter spp
    c.
    Proteus spp
    d.
    Shigella spp
     
  3. Which of the following statement regarding Campylobacter jejuni is not correct?
    a. It is commonly cultured in antibiotic containing media
    b. Incubation temperature is 42 Oc
    c. It is cultured in an atmosphere containing 5% O2 and 10% CO2d. It is a normal flora of intestine.
  4. Which of the following bacteria is not most important causes of acute bacterial meningitis?
    a. Neisseria menigitidis
    b.
    Streptococcus pneumoniae
    c.
    Haemophilus influenzae
    d.
    Streptococcus pyogens
  5. Which of the following Gram negative rod is not a blood borne bacterial pathogen?
    a. Shigella spp
    b.
    Escherichia Coli
    c.
    Klebsiella pneumoniae
    d.
    Pseudomonas aeruginosa
  6. Throat culture is not useful to diagnose
    a. Streptococcal sore throat
    b. Diphtheria
    c. Thrush
    d. Pneumonia
  7. Stool culture is primarily recommended when the complaint is
    a. Bloody diarrhea (dysentery, enterocolitis)
    b. Watery diarrhea
    c. for both bloody and watery diarrhea
    d. an indication of anaerobic infection
  8. Which of the following bacteria causing sexually transmitted disease can not be grown on artificial media?
    a. Neisseria gonorrhoeae
    b.
    Chlamydia trachomatis
    c.
    Treponema pallidum
    d. Both Treponema pallidum and Chlamydia trachomatis
  9. Cold agglutinin test is useful for the diagnosis of
    a. Mycoplasma pneumoniae
    b.
    H. influenzae
    c.
    N. menigitidis
    d.
    Cryptococcus neoformans
  10. Which of the following test is not recommended for the diagnosis of Syphilis?
    a. VDRL test
    b. Culture
    c. FTA-ABS test
    d. MHA-TP test

3 comments:

  1. 1.a
    2.d
    3.d
    4.c
    5.d
    6.b
    7.c
    8.b
    9.a
    10.b

    Dear Admin, please let us know if any answer become wrong. Thank you.
    Sincerely, Trichomonas

    ReplyDelete
  2. 1-d
    campylobacter pylori..old name of H.pylori

    ReplyDelete

If you like this post or have any issues please do leave me comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers