Wednesday, February 22, 2012

Multiple Choice Questions (MCQ): Microbiology:Mycology


Multiple Choice Questions in Mycology
  1. Which of the following fungi is most likely to be found within reticuloendothelial cells.
    a. Histoplasma Capsulatum
    b. Sporothrix Schenckii
    c. Cryptococcus neoformans
    d. Candida albicans
  2. Aspergillosis is recognized in tissue by the presence of
    a. Metachromatic granules
    b. Psuedohyphae
    c. Septate hyphae
    d. Budding cells


  3. Fungi often colonize lesions due to other causes. Which of the following is least likely to be present as colonizer
    a. Candida
    b. Sporothrix
    c. Mucor
    d. Aspergillus
  4. A girl who pricked her finger while pruning some rose bushes develops a local pustule that progresses to an ulcer. Several nodules then develop along the local lymphatic drainage. The most likely agent is
    a. Aspergillus fumigatus
    b. Sporothrix schenckii
    c. Cryptococcus neoformans
    d. Candida albicans
  5. Immunocompromised persons are suffered from several fungal diseases. Which of the following is the least frequently associated
    a. Cryptococcus neoformans
    b. Aspergillus fumigatus
    c. Malassezia furfur
    d. Mucor species
  6. Each of the following statements concerning Cryptococcus neoformans are correct EXCEPT
    a. Its natural habitat is the soil, especially associated with pigeon feces
    b. Budding yeasts are found in the lesions
    c. The initial site of infection is usually the lung
    d. Pathogenesis is related primarily to the production of exotoxin A.
  7. Fungal cells that reproduce by budding are seen in the infected tissues of patients with
    a. Candidiasis, cryptococcosis, and sporotrichosis
    b. Mycetoma, Candidiasis and mucormycosis
    c. Tinea corporis, tinea unguium, and tinea versicolor
    d. Sporotrichosis, mycetoma and aspergillosis
  8. Which of the following is not the characteristics of histoplasmosis
    a. Person to person transmission
    b. Specific geographic distribution
    c. Yeasts in tissue
    d. mycelial phase in the soil
  9. Infection with dermatophyte is most often associated with
    a. intravenous drug abuse
    b. inhalation of the organism from contaminated bird feces
    c. adherence of the organism to perspiration moist skin
    d. Fecal-oral transmission
  10. Each of the following statements concerning Candida albicans is correct except
    a. C. albicans is a budding yeast that forms psuedohyphae when it invades tissue
    b. C. albicans causes thrush
    c. C. albicans is transmitted primarily by respiratory aerosol
    d. Impaired cell mediated immunity is an important predisposing factor to disease

    Answers Key 1. a 2. c 3. b 4. b 5. c 6. d 7. a 8. a 9. c 10. c

3 comments:

  1. 1.a
    2.c
    3.
    4.b
    5.c
    6.d
    7.a
    8.a
    9.c
    10.c

    ReplyDelete
  2. I am from Bangladesh a fresh agriculturist. Urgently I need a Agriculture model Question "Test paper" specially for MCQ type question.

    Is there any book for agricultural job? Please give me any source where i can found a lot of MCQ with ans. related to agricultural job.

    my mail ID: rezamm.bd@gmail.com


    Please Help me, Help me, Help me................

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Md Mamunur Reza
      In Nepal, the Agriculture Microbioloy is not not taught but there is course in B.Sc Ag and M.Sc Ag, which might have MCQ types of Questions as well, as i am just Medical Microbiologist i am not fully aware of the same. I will surely let you know if i come across such forum.

      Delete

If you like this post or have any issues please do leave me comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers